Blog

AVALANCHE FORECAST IN NORDEN

During the last years also in Finland has grown understanding that also here, on our quite gently sloping fells, goes avalanches and as a result of that the avalanche knowledge has raised its head. Many times we as a misconception think that avalanche danger applies only for free skiers. A free skier is a person, whose downhill skies and -boots allow to ski also upwards using skins and own energy and therefore ski down natural slopes. Avalanche danger concerns also people moving with snow scooters, snowshoes or skis with pulka. Even though you do not move upwards on a fell, you might expose yourself to an avalanche danger by going under a steep fell or in a gorge.

Jatka lukemista ”AVALANCHE FORECAST IN NORDEN”

LUMIVYÖRYENNUSTEET POHJOLASSA

Suomessakin ollaan viime vuosina toden teolla herätty siihen faktaan, että myös täällä meidän, pääosin suhteellisen loivapiirteisillä tuntureilla, tapahtuu lumivyöryjä ja tämän myötä lumiturvallisuus tietous on nostanut päätään. Monesti on harhaluuloinen käsitys, että lumivyöryvaara koskee vain vapaalaskijoita. Vapaalaskija on siis takamaastoissa liikkuva henkilö, jonka laskusukset ja -monot mahdollistavat rinteen ylösnousun nousukarvojen avulla omaa energiaa käyttämällä ja näin ollen luonnontilassa olevien rinteiden laskemisen. Lumivyöryvaara koskee kuitenkin niin moottorikelkkailijoita, lumikenkäilijöitä, ahkion kanssa matkaa tekeviä hiihtovaeltajia, kuin ihan kaikkia tuntureilla liikkujia. Vaikka et välttämättä kipua tunturin kuvetta ylöspäin, saatat altistaa itsesi lumivyöryvaaralle kulkemalla jyrkkäpiirteisen tunturikupeen sivuitse tai jyrkkäpiirteistä kurua myöten, jonka yläpuolelle tuuli on luonut lumilipan, joka odottaa säätilan muutoksen tai ihmisen toiminnan aiheuttamaa laukaisijaa, joka saa sen mahdollisesti vyörymään alas. Jatka lukemista ”LUMIVYÖRYENNUSTEET POHJOLASSA”

Keskity olennaiseen: Talviretkeilyn 10 ajansäästö kikkaa

Talvivaeltamisesta kuulee monesti sanottavan, että kaikkeen menee paljon enemmän aikaa, kuin lumettomalla kaudella. Tämä pitää paikkansa, varsinkin majoitteen pystytys ja purku, lumen sulattaminen juomavedeksi, ruuan laittaminen ja varusteiden kuivaaminen vievät todella ison osan päivän tunneista. Löytyy kuitenkin paljon erilaisia pieniä kikkoja, joilla aikaa voi näistä askareista säästää ja sen ylimääräisen ajan käyttää vaikka tähtien tuijottamiseen tai hiihtämiseen. Tässä listaan 10 omaa kikkaani, jotka ovat vuosien varrella tarttuneet matkaan ja yksi kaverin extra, joka on mielestäni huippu juttu, mutta jota en vielä itse ole kokeillut

Jatka lukemista ”Keskity olennaiseen: Talviretkeilyn 10 ajansäästö kikkaa”