Keskity olennaiseen: Talviretkeilyn 10 ajansäästö kikkaa

Talvivaeltamisesta kuulee monesti sanottavan, että kaikkeen menee paljon enemmän aikaa, kuin lumettomalla kaudella. Tämä pitää paikkansa, varsinkin majoitteen pystytys ja purku, lumen sulattaminen juomavedeksi, ruuan laittaminen ja varusteiden kuivaaminen vievät todella ison osan päivän tunneista. Löytyy kuitenkin paljon erilaisia pieniä kikkoja, joilla aikaa voi näistä askareista säästää ja sen ylimääräisen ajan käyttää vaikka tähtien tuijottamiseen tai hiihtämiseen. Tässä listaan 10 omaa kikkaani, jotka ovat vuosien varrella tarttuneet matkaan ja yksi kaverin extra, joka on mielestäni huippu juttu, mutta jota en vielä itse ole kokeillut

1.RUTIINIT. Kun teltassa on paljon tavaraa, tuntuu välistä kuin sitä siirtelisi vain paikasta A paikkaan B, eivätkä ne oikein tahdo päätyä sinne minne haluaisi. Sisään ja ulos teltasta tulee kuljettua useasti ja matkalla ehtii jo unohtaa mitä oli menossa tekemään. Tämä on yleistä varsinkin aamulla, kun tavarat pitäisi saada pakattua takaisin kuivapusseihin ja ahkioon/rinkkaan. Niiden purkaminen kun tuntuu olevan monesti paljon sujuvampaa. Itse olen luonut käyttöön tietyt aamurutiinit: Heti herättyäni avaan ilmapatjan venttiilin, että se ehtii tyhjentyä kunnolla ennen kasaan laittamista. Ensimmäisen kerran ulos teltasta mennessäni (mikä on yleensä heti herättyäni vessahädän vuoksi), otan matkaani makuupussit ulos tuulettumaan, sään niin salliessa. Takaisin sisään tullessani laitan heti bensakeittimen päälle (kyllä, käytän bensakeitintä sisällä teltassa. Se on mielestäni ok, kunhan tietää miten sen tekee) ja laitan yöllä makuupussia lämmittäneen Nalgenepullon veden kiehumaan uudestaan, samalla kun alan nauttimaan aamupalaa. Tällä tavalla etenen siihen saakka, kunnes tavarat ovat taas löytäneet tiensä ahkioon. Rutiinit vähentävät turhaa edestakaisin kulkemista ja pään vaivaamista sillä, mitä minun sitten pitikään tehdä.

dav
Telttaelämää vaelluksella

2. AAMUPALA. Puurokattilan ja kahvipannun peseminen=EI KIITOS ENÄÄN. Se aika on osaltani ohitse. Nykyään aamupalana toimii Björn’s FrukostBlandning (Tästä tulee ohje blogiin erikseen), joka valmistetaan kotona, jaetaan annospusseihin ja vaelluksella siihen lisätään vain kuuma vesi. Samaa kamaa kuin aamupuuro kaikkine haluamineen lisukkeineen, mutta ilman bensakeittimen monesti aiheuttamaa pohjaan palamisen pikanttista sivumakua. Kahvin keitän joko retkipressolla, joka on helppo putsata tai juon jopa pikakahvia (Yhden nimeltä mainitsemattoman ruotsalaisen pikakahvin olen juomakelpoiseksi todennut. Mainittakoon, että olen kahvin suhteen hyvin kranttu 😉

3. TELTAN KAARIEN TEIPPAAMINEN JA TELTAN KULJETTAMINEN AHKION PÄÄLLÄ. Teltasta teipataan kaikki muut paitsi keskimmäinen kaari. Kaaret jätetään paikoilleen ja kaaret taitetaan kahteen osaan teippaamattoman kaaren kohdalta. Sitten teltta rullataan kasaan ja asetetaan ahkion päälle. Majoitteen pystyttäminen ja purku nopeutuu huomattavasti, plus tuulisella säällä teltta on helpompi pystyttää, kun kaaret ovat jo valmiiksi  paikoillaan.

4. TAVAROIDEN PAKKAAMINEN AINA SAMOIHIN KUIVAPUSSEIHIN. Ei tarvitse pähkäillä mikä on missäkin ja minne tämä nyt tällä reissulla kuuluu.

5. KAHDEN ASIAN TEKEMINEN SAMANAIKAISESTI. Ei tarkoita kuitenkaan sitä, että on kiire jonnekin tai tarvittis ressata. Tällä tavalla jää mieluummin aikaa juoda rauhassa se toinenkin kahvikuppi aamulla. Nämä kaksi asiaa ovat itselläni sellaisia, missä toinen ei vaadi jatkuvaa aktiivista tekemistä. Esim. mainitsemani aamupalan syönti ja veden keittäminen tai päivän reitin selvittäminen kartalta aamukahvin aikana.

6. BENSAKEITTIMEN KÄYTTÖ TELTAN SISÄLLÄ. Suosittelen, jos tietää mitä on tekemässä. En suosittele, ellei todella tiedä mitä on tekemässä. Hanskojen ja sukkien kuivaaminen käy paljon näppärämmin, lumi muuttaa olomuotoaan vedeksi nopeammin ja lämpimässä teltassa, lämpimillä sormilla askareiden tekeminen ja tavaroiden pakkaaminen on nopeampaa.  Tosin saattaa aiheuttaa myös vetelehtimistä ja haluttomuutta poistua teltasta aamulla.

dav
Lumi sulaa vedeksi kattilassa illalla ja minä rentoudun samalla kirjan parissa. Ulkona pakkasta reilut -20 astetta, sisällä noin 45 astetta lämpimämpää 🙂

7. RUUAT ANNOSPUSSEITTAIN. Vielä nopeampaa olisi käyttää valmiita retkiruokia. Mutta kun äiti ei ole lapsena opettanut eineksille, niin makunystyräni sanovat yök! Pakkaankin kaikki ruuat annospusseittain, jotta minun ei tarvitse vaelluksella alkaa enää miettimään, että paljonkos tästä pastapussista tai aamupalapussista nyt käytänkään tänä aamuna.

8. LUMEN SULATTAMINEN SEURAAVAKSI PÄIVÄKSI JO ILLALLA. Yleensä illalla on enemmän luppoaikaa, kuin aamulla. Lumen sulattaminen ei vaadi jatkuvaa aktiivista tekemistä ja samalla voi vaikka rentoutua kirjan parissa. Hyvä termari takaa sen, että vesi on aamulla vielä niin kuumaa, että sitä voi käyttää kahviinkin.

9. VAELLUSKAVERIN RUTIINIEN SOVITTAMINEN YHTEEN OMIEN KANSSA. Kolmen hengen iso talviteltta jää nopeasti pieneksi kahdelle, kun molemmat yrittävät pakata tavaroita samanaikaisesti. Vaelluskaverin rutiinit oppii yleensä aika nopeasti. ”Pekka lähtee vessaan aina sen toisen kahvikupin jälkeen”. Silloin on hyvä aika pakata omat isot makuupussit ja makuualustat kasaan.

dav
Telttakaverini Anna myysaa pussissaan hitusen kauemmin kuin minä ja yhden henkilön kerrallaan on helpompi alkaa ulostautumaan makuupusseista aamulla

10. MUIDEN VAELTAJIEN KIKKOJEN BENCHMARKKAUS. Pidän silmät ja korvat auki kanssavaeltajien suhteen. Joku muu on saattanut keksiä jonkun tajunnanräjäyttävän jutun, mikä ei ole juolahtanut pieneen mieleenikään! 😊

KAVERIN EXTRAKIKKA: LUMEN SULATTAMMINEN KATTILAAN JA KATTILAN LAITTAMINEN YÖKSI ”JÄÄKAAPPIIN”. Absidiin kaivetaan lumeen kolo, jonne kattila asetetaan ja kolo suljetaan tiiviisti lumella. Lumen sisällä lämpötila pysyy nollan tuntumassa, joten vesi ei jäädy yöllä uudestaan. Aamulla sen voi sitten nopeasti kuumentaa keittimellä…vaikka aamupuuro vedeksi, jos siitä ei halua luopua 😊

dav
Antoisia talviretkia kaikille! 🙂

Vastaa