LUMIVYÖRYENNUSTEET POHJOLASSA

Suomessakin ollaan viime vuosina toden teolla herätty siihen faktaan, että myös täällä meidän, pääosin suhteellisen loivapiirteisillä tuntureilla, tapahtuu lumivyöryjä ja tämän myötä lumiturvallisuus tietous on nostanut päätään. Monesti on harhaluuloinen käsitys, että lumivyöryvaara koskee vain vapaalaskijoita. Vapaalaskija on siis takamaastoissa liikkuva henkilö, jonka laskusukset ja -monot mahdollistavat rinteen ylösnousun nousukarvojen avulla omaa energiaa käyttämällä ja näin ollen luonnontilassa olevien rinteiden laskemisen. Lumivyöryvaara koskee kuitenkin niin moottorikelkkailijoita, lumikenkäilijöitä, ahkion kanssa matkaa tekeviä hiihtovaeltajia, kuin ihan kaikkia tuntureilla liikkujia. Vaikka et välttämättä kipua tunturin kuvetta ylöspäin, saatat altistaa itsesi lumivyöryvaaralle kulkemalla jyrkkäpiirteisen tunturikupeen sivuitse tai jyrkkäpiirteistä kurua myöten, jonka yläpuolelle tuuli on luonut lumilipan, joka odottaa säätilan muutoksen tai ihmisen toiminnan aiheuttamaa laukaisijaa, joka saa sen mahdollisesti vyörymään alas.

Mistä sitten täällä meillä pohjolassa saa tietoa lumivyöennusteista sekä lumiturvallisuudesta ja mitä ennusteessa olevat luvut oikein tarkoittavat?

Suomessa lumivyöryennusteen tarjoaa Ilmatieteenlaitos, joka laatii ennusteen kuudelle Pohjois-Suomen tunturialueelle päivittäin. Itse suosittelen myös seuraamaan Ylläksen Skipatrolia Instargramissa. He laativat Ylläksen alueelle lumivyöryennusteen ja tämän lisäksi myös informoivat, kuten kaikki muutkin ennusteet, miksi ennuste on tietyllä tasolla ko. päivänä. Näitä ennusteita lukemalla kasvaa ymmärryksesi lumen käyttäytymisestä eri säätilojen vallitessa.

Naapurimaassamme Ruotsissa lumivyöryennusteen tarjoaa Naturvårdsverket, joka laatii ennusteen viidelle tunturialueelle päivittäin. Ruotsin lumivyöryennusteen sivut Instassa löydät täältä. Facebookin sivut löydät täältä.

Toinen naapurimaamme Norja tarjoaa lumivyöryennusteen Varsom.no sivuillaan. Instan sivut löydät täältä ja facebook sivut täältä.

Harvoin pelkkä lukeminen aiheesta tekee asiantuntijaa ja myös lumiturvallisuustietoisuuden kasvattamisessa on hyvä käyttää apuna alan ammattilaisten järjestämiä kursseja. Suomessa järjestetään useita, hieman eritasoisia lumiturvallisuuskursseja. Googlettamalla löydät useita palveluntarjoajia. Kannattaa rohkeasti ottaa heihin yhteyttä ja tiedustella, mikä kurssi olisi juuri sopiva sinun tarpeisiisi.

Turvallista loppukautta lumilla!

Kevättalvi terkuin,

Jenni

Lumivyöryennuste ilmoitetaan skaalalla 1-5:

AVALANCHE DANGER TRAVEL ADVICE LIKELIHOOD OF AVALANCHES AVALANCHE SIZE AND DISTRIBUTION
5 EXTREME Avoid all avalanche terrain Natural and human-triggered avalanches certain. Large to very large avalanches in many areas.
4 HIGH Very dangerous avalanche conditions. Travel in avalanche terrain not recommended Natural avalanches likely; human-triggered avalanches very likely. Large avalanches in many areas or very large avalanches in specific areas
3 CONSIDERABLE Dangerous avalanche conditions. Careful snowpack evaluation, cautious route-finding and conservative decision-making essential Natural avalanches possible; human-triggered avalanches likely. Small avalanches in many areas; or large avalanches in specific areas; or very large avalanches in isolated areas.
2 MODERATE Heightened avalanche conditions on specific terrain features. Evaluate snow and terrain carefully; identify features of concern. Natural avalanches unlikely; Human-triggered avalanches possible. Small avalanches in specific areas; or large avalanches in isolated areas
1 LOW Generally safe avalanche conditions; Watch for unstable snow on isolated terrain features Natural and human-triggered avalanches unlikely Small avalanches in isolated areas or extreme terrain

Vastaa